Mindfulness van je adem

mindfulness adem utrecht, ademmeditatie, meditatie ademhaling

Dit is de standaard meditatie die we op dinsdag doen. Je kunt hem echter uitbreiden om je adem steeds beter te leren kennen. Dit kan nut hebben omdat allerlei emotionele, fysieke en mentale situaties eerder aan je adem te merken zijn dan dat je je er anderszins bewust van wordt. Daarnaast ontwikkelen we concentratie, wijsheid en mededogen door ons bezig te houden met de adem.

Je adem is een natuurlijk ritme en de ademsensaties in je lichaam zijn altijd in beweging. Geen ademtocht is hetzelfde. De Inuit hebben vele uitdrukkingen die de nuances van sneeuw verduidelijken. Dat geeft aan hoe belangrijk sneeuw voor hen is. Door nauwkeurig naar je ademsensaties te kijken kun je steeds meer kleine nuances opmerken. Hiermee train je concentratie.

Daarnaast gebeurt er vaak veel om de adem heen, waardoor het bewustzijn van je adem kan wegzakken. Hoe beter je familiariteit met je adem, hoe stabieler je basis, waardoor je mentale meditatiehouding verstevigt en je meer veiligheid ervaart bij het onderzoeken van andere fenomenen.