Werkt mindfulness meditatie ontspannend?

Ja, en nee. Mindfulness meditatie is een manier om naar je eigen ervaring te kijken, op een manier die je van nature niet snel zou gebruiken. Door stevige concentratie op een stabiel, ritmisch fenomeen dat zich op dit moment afspeelt kun je leren om afstandelijker ten opzichte van je ervaring te blijven. Je laat je op zo'n moment even niet meer meeslepen met je gedachten, emoties, zintuiglijke indrukken of lichamelijke ervaringen. Dat betekent niet dat ze er niet zijn.

Dit is hard werk. Steeds opnieuw je aandacht richten op je adem, op geluiden, op je voeten, etcetera. Soms wel honderd keer in vijf minuten. Ontspannend? Mwah...

Maar... Je bent dus wel steeds bezig om mindfulness en wijsheid te ontwikkelen. Het effect hiervan is dat je je steeds minder een speelbal voelt van emoties, gedachten, zintuiglijke indrukken of lichamelijke ervaringen. Dat je meer controle krijgt over welke prikkels nuttig zijn, en welke minder. En dat je dus keuzevrijheid ervaart. Je hoeft niet per se meer mee in de flow van je gedachten of emoties. Je kunt ervoor kiezen om zintuiglijke ervaringen naast je neer te leggen of om lichamelijke sensaties, zoals pijn, met liefde te benaderen. En dát is dus wel ontspannend.